Yksinkertaista mutta tehokasta – AI vai APS?

17.5.2024 07:48

Palkeiden Älykkään automaation lisäpalvelut tukevat asiakkaidemme siirtymää APS:lla höystettyihin ja tehostettuihin työtapoihin.

Takaisin blogiin

3D illustraatio tikku-ukkojen päistä, joita yhdistää viivat.

”Valtion keskushallintoon kuuluvia virastoja ja laitoksia toimii jokaisen ministeriön toimialalla. Virastot ja laitokset hoitavat hallinto-, valvonta-, lupa-, kehittämis- ja tutkimustehtäviä ja virastojen toimintaan voi liittyä myös laajoja tietohallinto- ja rekisteritehtäviä. Useiden virastojen ja laitosten tehtävänä on tietyn toimialan kehittäminen ja alan tuottaman tiedon välittäminen koko yhteiskunnan käyttöön.”

Edellä mainittuja valtion keskushallinnon tehtäväkokonaisuuksia hoitaa virkamies. Valitettavasti virkamiehelle osoitettuihin työtehtäviin osuu joskus rutiininomaisia, puuduttavia, yksinkertaisia tehtäviä, joita tehdään päivittäin useaan kertaan. Vaikka nämä tehtävät ovat rutiinijuttuja, onnistumme virastoissa tekemään näitä useammallakin eri tavalla – joskus jopa virheitäkin tehden.

Työtehtäviä joutuu monesti vielä tekemään elinkaarensa loppupäässä olevilla järjestelmillä ja näiden järjestelmien välillä tietokaan ei päivity niin usein kuin odottaa saattaisi. Kaiken lisäksi jotkut virkamieskollegatkin syöttävät tiedot järjestelmään väärin, isoilla kirjaimilla kirjoitusvirheiden kera.

Jos järjestelmistä voisi vielä lähettää tietoa eteenpäin toiseen järjestelmään ilman ihmistyötä, saatikka jos järjestelmä voisi ottaa tietoja vastaan automaattisesti. Sepä vasta olisi jotain, jos järjestelmä vaikka ilmoittaisi onnistuneet aineistoviennit ryhmälle ja raportoisi virheet korjausta varten. Uutta järjestelmää ei ole tiedossa ja tekoälyäkään ei voi nykyisellään hyödyntää. Löytyisikö näihin haasteisiin jokin fiksumpi ratkaisu – taitaa olla vielä päiväuni, vai onko?

Tekoäly vs. virkamiesäly

Näin alkuun voitaisiin hyödyntää tekoälyn (AI) sijasta virkamiesälyä (*APS), rutiinitapojen muuttamiseen ja yhtenäistämiseen virastoissa. Tämä on hyvin kustannustehokas ja yksinkertainen tehtävä matkalla kohti automaatiotason nostoa. *APS =Artificial public servant

Jos haluat tälle muutosmatkalle luotettavan kumppanin, niin ota mukaan Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet. Palkeiden Älykkään automaation lisäpalvelut tukevat asiakkaidemme siirtymää APS:lla höystettyihin ja tehostettuihin työtapoihin. Asiantuntijatiimimme tuo ”automatisoidut virkamiehet”, esimerkiksi ohjelmistorobotit, virastojen rutiinitehtävien suorittajiksi. Tämä vapauttaa työaikaa haastavampiin työtehtäviin.

Hyvä ”innostaja” tälle muutosmatkalle voisi olla myös valtionhallinnon tuottavuusohjelma.

Lisätietoja älykkään automaation palveluista:
markku.naumanen@palkeet.fi

Blogin kirjoittaja

Markku Naumanen toimii Palkeissa tuotepäällikkönä ja vastaa älykkään automaation palveluiden kehittämisestä.

Markku Naumanen, Palkeet.

Naumanen Markku

Tuotepäällikkö

Asiakastiimi

Jaa somessa

Takaisin blogiin