Kokonaisarkkitehtuurin kehittämisen ensimmäinen vaihe on valmis

24.6.2024 14:55

Tuotoksina saatiin kokonaisarkkitehtuurin nykytilan mallinnuksia, joissa on huomioitu Palkeiden palvelut, prosessit, toimijat, loogiset tietomallit sekä käytettävät tietojärjestelmät.

Takaisin uutisiin

Kuvituskuva jossa koodinpätkää.

Palkeissa meneillään olevan Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen -projektin ensimmäinen vaihe saatiin päätökseen huhtikuussa. Projektin tavoitteena on kehittää kokonaisarkkitehtuurin hallintaa yhteisillä käytännöillä ja menetelmillä sekä mallintaa nykytilan arkkitehtuuri sisältäen toiminta-, tieto-, järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurien näkökulmat sekä niiden väliset suhteet.

Tuotoksina saatiin yhteisellä Archi-välineellä kokonaisarkkitehtuurin nykytilan mallinnuksia, joissa on huomioitu Palkeiden palvelut, prosessit, toimijat, loogiset tietomallit sekä käytettävät tietojärjestelmät. Lisäksi projektin aikana määriteltiin yhteisiä käytäntöjä ja menetelmiä kokonaisarkkitehtuurin hallintaan sekä laadittiin perehdytyssuunnitelma.

Tiedonhallintamallin liittäminen osaksi nykytilan kuvauksia onnistuu kattavien mallinnusten ja arkkitehtuurimallin mukaisten linkitysten avulla. ”Samalla tiedonhallinnasta poistui suuri määrä tuplatyötä, kun mallin tietoja pidetään nyt yllä yhdenmukaisesti ja yhdessä paikassa”, iloitsee tietoarkkitehti Elina Syrjälä.

ICT-arkkitehti Timo Uusiheimon mukaan tietojärjestelmien näkyvyys prosesseissa ja liitynnät loogiseen tietomalliin ovat helposti havaittavissa uuden mallinnuksen myötä. Prosessien riippuvuudet tietojärjestelmiin ovat myös tunnistettavissa.

”Kokonaisarkkitehtuurin mallinnus jatkuu muun muassa raportoinnin palvelujen nykytilan kuvaamisella. Kokonaisarkkitehtuurin tavoitetilan etenemisen aikataulua suunnittelemme syyskuussa. Pyrkimyksenä on myös tunnistaa strategialähtöisen kehittämisen vaikutukset Palkeiden kokonaisarkkitehtuuriin”, kertoo kehityspäällikkö Eija Hartikainen.

Jaa somessa

Takaisin uutisiin