Työelämän muutokset näkyvät myös valtion henkilöstötutkimuksessa

17.10.2024 10:18

Valtion henkilöstötutkimuksen uudistaminen on vaatinut aikaa ja vaivannäköä, mutta se on myös ollut antoisaa.

Takaisin uutisiin

Kehittämispäällikkö Sara Tolkki on työskennellyt Tilastokeskuksessa useissa eri henkilöstöhallinnon kehittämistehtävissä vuodesta 2005 lähtien. Kun valtion henkilöstötutkimuksen uudistaminen käynnistyi, hän ilmoittautui mukaan työryhmään. Saran myötä ryhmään saatiin vahvaa kokemusta henkilöstön kehittämisestä. Hänellä oli tukenaan Tilastokeskusten asiantuntijoita, jotta kysymysasetteluihin saatiin myös tilastotieteellistä näkemystä.

”Itse olen psykologi enkä tilastotieteilijä, mutta näen tilastot ja tutkimukset hyödyllisinä työkaluna henkilöstön kehittämisessä”, Sara sanoo. ”Meillä tehtiin juuri viimeisin oma henkilöstötutkimus VMBarolla, ja itse asiassa se on vanhimpia työkalujani urallani Tilastokeskuksessa”, hän jatkaa. Syksyllä tehdyn kyselytutkimuksen tulokset saadaan mukaan ensi vuoden suunnitteluun. Ensi vuonna henkilöstötutkimus tehdäänkin sitten jo uudistetulla kyselyllä.

Työryhmän monimuotoisuus oli rikkaus

Valtion henkilöstötutkimuksen uudistaminen on vaatinut aikaa ja vaivannäköä, mutta se on myös ollut antoisaa. ”Kun ihmiset eri organisaatioista ja eri taustoilla kehittävät yhdessä, keskusteluissa tulee uusia oivalluksia. Eri taustojen yhteensovittaminen rikastutti vuoropuhelua”, kuvailee Sara.

Yhteistyö osoitti myös, että esimerkiksi tasa-arvoisuus ja yhteisöllisyys ovat kaikille organisaatiolle tärkeitä teemoja. Muutokset työelämässä viime vuosina ovat myös olleet merkittäviä, ja tämä huomio toi uusia ulottuvuuksia työryhmän työhön. Kyselyn sisältö haluttiin myös ajantasaistaa esimerkiksi terminologian osalta. Uusittu kysely on aiempaa tiiviimpi, ja Sara kertookin kysymysten karsimisen olleen yksi haastavimpia tehtäviä.

Työryhmä pääsi testaamaan kyselyä ennen ensimmäistä pilottia. Testausvaihe toi varmuutta siihen, että tarvittavat näkökulmat oli otettu huomioon. Ulkopuolisena asiantuntijana toimineen Eezy Flown konsulteilta saatu tuki oli myös arvokasta. ”Konsulttien asiantuntemus oli erinomaista, ja heidän tuellaan työ eteni sujuvasti”, Sara kertoo.

Kehittyvä työelämä innostaa

Saran tehtäviin on vuosien varrella Tilastokeskuksessa kuulunut muun muassa rekrytointia, osaamisen kehittämistä ja työhyvinvointiasioita. Hän kuuluu myös työyhteisösovittelijoiden verkostoon. Kehittyvä ja tasa-arvoinen työelämä innostavat ja ovat tärkeitä hänelle. Samaan aikaan henkilöstötutkimuksen uudistamisen kanssa hän kokosi Tilastokeskuksen omaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaa.

”Nuoremmat sukupolvet ovat ihailtavan tiedostavia, he odottavat paljon esimerkiksi organisaation tasa-arvosuunnitelmalta. Tärkeää on myös aitous toimintatapojen kehittämisessä ja henkilöstön huomioimisessa, mikään päälle liimattu ei sovi”, Sara toteaa. Valtion uudistetussa henkilöstötutkimuksessa onkin huomioitu yhdenvertaisuus aiempaa laajemmin muun muassa vastaajan taustakysymyksissä.

Tämä juttu on osa Henkilöstötutkimuksen uudistaminen -juttusarjaa, jossa käsitellään uudistamishanketta mm. tavoitteiden, tutkimustiedon ja asiakastarpeiden näkökulmasta.

Jaa somessa

Takaisin uutisiin