Miten suhtaudun muutokseen – onko oikeaa tapaa kohdata muutos?
9.12.2022 10:12
Muutos kuuluu varsin kiinteänä osana nykyajan työelämää ja kaikkien ympärillä myllertävien muutoksien keskellä on vain pärjättävä ja pysyttävä mukaan vauhdissa.
Muutos kuuluu varsin kiinteänä osana nykyajan työelämää ja kaikkien ympärillä myllertävien muutoksien keskellä on vain pärjättävä ja pysyttävä mukaan vauhdissa. Yleensä muutos ei ole helppo asia. Ihminen kun tuppaa pitäytymään tutussa ja pitämään kiinni siitä minkä jo osaa ja tietää.
Usein muutokseen liitetään kuitenkin ajatus, että sen myötä vastaan voi tulla jotain uutta ja jopa parempaa. Olettaisin, että suurimmalle osalle lausahdus: ”Kun yksi ovi sulkeutuu, niin toinen avautuu.” on jollakin tavalla tuttu. Näin haluamme tuoda esille, että muutoksessa ei ole aina kyse pelkästään jonkin tutun tai vanhan asian menettämisestä. Ajatuksena on, kun jokin vanha väistyy, niin jokin uusi saa mahdollisuuden. Joskus uuden asian voi tietää tai aavista ennakkoon, joskus se on määrätietoisen työn tulosta ja toisinaan sattuma astuu peliin ja eteen tupsahtaa jotain odottamatonta. Uuden esille tulemisen mahdollistaa varmastikin se, että pystymme vanhasta luopuessamme suuntaamaan tekemistämme ja energiaamme sinne, mikä vie meitä kohti uutta.
Uuden esille tulemisen mahdollistaa varmastikin se, että pystymme vanhasta luopuessamme suuntaamaan tekemistämme ja energiaamme sinne, mikä vie meitä kohti uutta.
Alun lausahdus jatkuu: ”Usein jäämme kuitenkin tuijottamaan sulkeutunutta ovea niin pitkäksi aikaa, ettemme huomaa ovea, joka on avautunut.” Eli siinä kohdassa mennään metsään, kun jäädään surkuttelemaan menetyksiä. Huomio kiinnittyy vain ja ainoastaan mahdollisiin ongelmiin ja haasteisiin, eikä ajatuksia enää liikene sille, että mihin tästä kannattaa nyt lähteä suuntaamaan ja miten. Uudet mahdollisuudet ja hyvät asiat livahtavat ohitse, eikä omaa tekemistä ja ajattelua haluta suunnata uudelleen.
Me kaikki lähdemme muutokseen hivenen erilaisella asenteella ja vauhdilla. Innokkaat vievät heti alusta asti muutosta eteenpäin, ja epäilijät nostavat epäkohtia esille ja parhaimmillaan näiden havaintojen perusteella tehdään korjauksia. Lisäksi ne hitaat mukaan tulijat saattavat olla niitä, jotka varmistavat lopulta muutoksen loppuun saattamisen ja onnistumisen.
Ehkä eri vauhdilla muutokseen tulevat ovat yksi mahdollisuus huomata myös ne muutoksen myötä eteen tulevat uudet asiat ja mahdollisuudet.
Esittämieni lausahduksien pohjalta pohdiskelin, että kyvykkyys tai osaaminen kohdata muutos ovat tärkeässä roolissa muutoksissa. Toisaalta suurempi vaikutus saattaa kuitenkin olla asenteella, jolla muutoksen kohtaa. Olipa ihminen sitten innostuja, epäilijä tai hitaasti mukaan tempautuva, oleellista on, että lähtee muutokseen mukaan ja antaa sille mahdollisuuden.
Miten sinä ajattelit kohdata seuraavan sinua koskevan muutoksen? Se on varmastikin jo nurkan takana – kannattaa olla valmiina.
Blogin kirjoittaja
Eerikäinen Mari
Johtaja
HRD-palvelut
Jaa somessa